Românii vor plăti mai mulți bani pentru ratele la credite după ce ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 8,18% pe an, de la 8,17% pe an, cât era luni.
De asemenea, și indicele la 6 luni, care se utilizează în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 8,40%, de la 8,39%.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Astfel, în ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Potrivit unei analize PRO Tv, IRCC va contontinua să rămână sub ROBOR pentru o perioadă. Însă, este de aşteptat ca IRCC să crească, iar începând cu luna ianuarie a anului 2023, acesta ar urma să ajungă de 6%, dar chiar și așa, tot va fi sub ROBOR.
De asemenea, dacă vă doriți să plătiți mai puțin pe lună, puteți încerca refinanțarea creditului sau, dacă reușiți să faceți ceva economii, să faceți plata anticipat.